Házená

Sportovní třídy Jaroslava Halvy

Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Obrázek házenkáře

Úvod

Kmenový sport házená má ve školním roce 2023/2024 celkem 19 studentů – 15 dívek, 4 hochy. Házenou trénují dva školní úvazkoví školní trenéři ve spolupráci s klubovými trenéry. Házenkářky jsou účastnice interligy – ženy, 1. ligy žen – hrají st. dorostenky, 1. liga staršího dorostu – hrají mladší dorostenky, hoši hrají v 1. lize ml. a st. dorostu.

V současné době máme 6 českých házenkářských reprezentantek: Bára Fuksová (U17), Johanka Klhůfková (U19), Tereza Pospíšilová (U19), Veronika Gabrhelová (U19), Daniela Šimková (U19), Kristýna Stojarová (U19).

Ilustrace házenkáře

Sportoviště

Školní víceúčelové hřiště

Hala Novesta ve Zlíně

Foto sportovní haly
Foto sportovní haly
Foto sportovní haly
Foto sportovní haly

Všechna sportoviště

Sportovní hala Euronics Zlín, U Stadionu 4286

Školní sportovní hala Gymnázia a Jazykové školy, Zlín

Střední průmyslová škola Zlín, tř. Tomáše Bati 4187 – školní hala

Krytý plavecký bazén Zimních lázní Zlín, Hradská 888 – regenerace

Trenéři

Naši trenéři házené

Mgr. Milan Buday

Mgr. Milan Buday

Trenér házené

Marek Kolář

Marek Kolář

Trenér házené

Největší úspěchy našich sportovců – házená

Pohled na úspěchy házenkářek našeho gymnázia v roce 2024

nejvetsi-uspechy-hazena-2024.pdf


Pohled na úspěchy házenkářek našeho gymnázia v roce 2021/2022

nejvetsi-uspechy-hazena-2021-2022.pdf


Pohled na úspěchy házenkářek našeho gymnázia v roce 2020/2021

V prvním pololetí tohoto roku byly z důvodu hygienických opatření proti Covidu-19 bohužel zrušeny všechny mládežnické soutěže organizované ČSH.

Reprezentační družstva ČR juniorek i dorostenek měly až od června možnost scházet se a trénovat na vrcholné evropské šampionáty své kategorie.

Máme tu čest, že se v naší škole připravují reprezentantky, které se úspěšně zúčastnily těchto vrcholných akcí. Dorostenecké reprezentantky: Daniela Šimková, Tereza Karlíková, Veronika Gabrhelová, Denisa Rafajová a Kristýna Stojarová. Juniorské reprezentantky: Michaela Daňková a Veronika Štipčáková.

Dorostenky před mistrovstvím změřily své síly se čtyřmi ženskými interligovými družstvy a reprezentacemi dorostenek jiných států.

Nejlepších 16 družstev se poté v srpnu 2021 sešlo v Černé Hoře na Mistrovství Evropy v házené dorostenek U

Naše děvčata odehrála postupně tato utkání: ČR : Německo 28:40, ČR : Francie 23:38, ČR : Rumunsko 27:36, ČR : Slovensko 21:23,ČR : Portugalsko 26:28, ČR : Slovinsko 28 :23, ČR : Rakousko 22:19.

Češky získaly důležité 13. místo a splnily základní cíl – postup na MS. Toto umístění zajišťuje českému týmu setrvání v elitní skupině a účast na příštím Mistrovství světa, které se koná v srpnu 2022 v Gruzii. Dorostenky nastoupí na světovém šampionátu poprvé od roku 2012.

Trenérka Lenka Černá se podílela na přípravě reprezentačních brankářek, které jsou oporami jak reprezentace, tak družstva starších dorostenek našeho klubu HC Zlín. Jejich výkony i tréninkový přístup je zároveň posunuly mezi členky ženského družstva, které hraje nejvyšší česko-slovenskou soutěž MOL ligu.

Přípravu na MS reprezentační tým zahájil říjnovým soustředěním v Praze a následným turnajem v Polsku, kde zvítězil nad domácím týmem Polska 32:22 a podlehl o gól Slovensku 22:23. Další příprava bude pokračovat v listopadu a dále během školního roku v několika blocích až do srpna 2022, kdy proběhne finále MS.

Juniorské reprezentantky také úspěšně zvládly svůj šampionát. Na mistrovství Evropy U20 ve Slovinském Celje v srpnu 2021 získaly 10. místo, a i ony postoupily na mistrovství světa, které se bude konat v srpnu 2022 opět ve Slovinsku.

Na ME odehrály utkání: ČR: Norsko 28:25, ČR: Maďarsko 20: 33, ČR: Rumunsko 25 :27, ČR: Černá Hora 24 :21, ČR: Rakousko 27 :32, ČR: Slovensko 29 :25, ČR: Norsko 27:33.

Juniorským reprezentantkám začala také náročná příprava na letní MS. Absolvovaly kemp v Luhačovicích, kde odehrály i tři utkání. Nejbližší akcí je tradiční mezinárodní turnaj v Chebu, na kterém se poměří s reprezentacemi Islandu, Norska a Švýcarska. Dále je čeká zajímavý turnaj v Rumunsku, kde se utkají s evropskou špičkou-družstvy Dánska, Francie a Rumunska.

Našim reprezentantkám přejeme, aby úspěšně skloubily školní povinnosti se svým sportovním vrcholem letošní sezóny.

Trenérka házené Mgr. Lenka Černá


Střípky z házené v polovině soutěžního ročníku 2019/20

Naši studenti, házenkářky a házenkáři sportovních tříd, jsou v této době na začátku soutěží jarní části. Všichni mají tedy náročný tréninkový i zápasový program. Budou se snažit o co nejlepší výsledky, které je mohou v závěru sezóny posunout na lepší místa v tabulce.

Přináším Vám přehled jednotlivých kategorií, ve kterých studenti hrají.

1. Ženy česko-slovenská MOL interliga:

ženy jsou celkově na osmém místě, respektive šesté mezi českými týmy. Na 6 bodů se přiblížily příčkám zajišťující účast v českém play-off. Sen o play-off žije dál ale naše děvčata nemají situaci jen ve vlastních rukou. Potřebují pomoc dalších týmů v tabulce. Trenérka Kolářová i hráčky slibují, že budou bojovat až do konce. Držme tedy palce našim studentkám, hráčkám družstva žen-Andrei Vařechové, Vendy Hubové, Natálii Herbočkové, Kateřině Gajdošíkové, Kristýně Sedláčkové a Michaele Daňkové.

2.Starší dorostenky celostátní 1.liga:

Dorostenky družstva HC Zlín jsou po jedenácti utkáních soutěže na šestém místě z dvanácti účastníků. Na lepší příčky nemají velkou ztrátu, a již tento víkend v případě vítězství v odvetě v Jindřichově Hradci mohou postoupit v tabulce výše. Hráčky: Daňková Michaela, Krajčová Natálie, Hvozdenská Jana, Sedláčková Kristýna, Křížanová Kateřina, Gajdošíková Kateřina, Gabrhelová Gabriela, Neubauerová Anna a Zahradníčková Markéta.

3. Mladší dorostenky celostátní 1.liga:

Družstvo mladších dorostenek je tuto sezónu oslabené o hráčky ročníku 2004. V týmu tak hrají převážně starší žačky, děvčata o rok mladší. Všechny hráčky sbírají především zkušenosti a zdokonalují se v házenkářském „řemesle“. Se šesti body jsou na jedenáctém místě a do konce sezóny půjdou jejich výkony a výsledky určitě nahoru. Hráčky-Nikol Hučková, Kateřina Lukovicsová a Veronika Černá.

4. Starší dorostenci 2. liga východ:

Družstvo dorostenců má z třetího místa v tabulce ztrátu jen tří bodů na první Hranice. Do konce soutěže zbývá 12 kol a věřím, že se hoši poperou o medaili. Házenkáři: Jakub Strakoš, Robert Mladenov a Miroslav Hluštík.

Ve sportovní přípravě mají naše házenkářky a házenkáři možnost navršit počet tréninkových hodin a intenzivně se tak připravovat po všech stránkách na svůj sportovní výkon. V trénincích se věnujeme všem složkám sportovní přípravy včetně rozvoje všestrannosti při doplňkových sportech, teorii a pravidlům při rozhodování utkání žákovské ligy a regeneraci na zlínském bazéně.

Trenérka házené Mgr. Lenka Černá


Házenkářská sezóna našich studentek – házenkářek, k.r. 2018

Družstva – mladší dorostenky, starší dorostenky, ženy, dorostenecká a juniorská reprezentace ČR.

Družstvo mladších dorostenek HC Zlín hraje nejvyšší českou soutěž 1. ligu. Tuto sezónu skončilo na pátém místě z dvanácti účastníků soutěže. Nejlepší střelkyní zlínských dorostenek byla Michaela Daňková – 139 gólů, druhá Kristýna Sedláčková – 114 gólů a třetí Jana Hvozdenská – 77 gólů. Mladší dorostenky měly náročnou sezónu, kdy hrály i utkání v soutěži starších dorostenek a některé z nich i v reprezentačním družstvu dorostenek ČR do 17 let.

Hráčky: Michaela Daňková, Gabriela Gabrhelová, Kristýna Sedláčková, Jana Hvozdenská – všechny reprezentace ČR W 17, Kateřina Křižanová, Natálie Prekopová, Natálie Krajčová, Anička Neubauerová.

Družstvo starších dorostenek HC Zlín hraje také nejvyšší soutěž – 1.celostátní ligu. Letos obsadily 6. místo z jedenácti účastníků soutěže. Nejlepší střelkyní zlínských starších dorostenek byla Markéta Zahradníčková – 68 gólů, druhá Kateřina Gajdošíková se 45 ti góly a třetí Jana Hvozdenská se 42 góly.

Děvčata věkem dorostenky startovaly i v družstvu žen, v nejvyšší soutěži česko-slovenské MOL lize žen. Některé z nich se zúčastnily reprezentačních srazů nebo byly vybrány do širší nominace juniorek ČR do 19 let.

Hráčky žen a starších dorostenek: Vendy Hubová, Natálie Herbočková, Karolína Ševčíková, Andrea Vařechová, Kateřina Gajdošíková, Markéta Zahradníčková – všechny širší nominace reprezentace juniorek ČR W19, Bára Rybníčková, Marie Mrázková, Bára Šuráňová, Veronika a Kateřina Rozumová, Michaela Plachá, Adéla Zábojníková a Simona Pavelková.

Házenkářka Alena Polášková hrála za družstvo Jiskra Otrokovice a Sabina Fiurášková za SHK Kunovice.

Bohužel letošní sezóna byla smolná na zranění zlínských hráček. Těmto přejeme, aby se dostaly brzy do formy a byly opět součástí družstev dorostenek, žen i reprezentace ČR a mohly bojovat příští sezónu o medaile.

Mgr. Lenka Černá a Mgr. Milan Buday – trenéři házené.


Úspěchy házenkářek HC Zlín v sezóně 2016/17

Mladší dorostenky – 2. místo v 1. lize mladších dorostenek i československém poháru

Starší dorostenky – 2. místo v lize starších dorostenek-skupina východ a 4. místo v Mistrovství republiky


Házená (HC Zlín) za sezónu 2014/15

1.liga žen 2. místo v ČR

1. liga starších dorostenek 2.místo v ČR

1. liga mladších dorostenek 2.místo v ČR

ME dorostenek v Makedonii- Jana Vašulková,Jolana Mizerová


Házená (HC Zlín) za sezónu 2013/14

Mistr republiky starších žaček - Baumbachová Adéla, Polomíková Lucie, Hanačíková Zuzana, Popelková Marie, Rybníčková Barbora, Kaplanová Adéla

3. místo v 1. lize starších dorostenek - Mizerová Jolana, Vašulková Jana, Gärtnerová Natálie, Jagošová Aneta, Andrýsková Veronika, Krajčová Tereza, Křičková Monika, Kučerová Michaela, Bubláková Lucie, Mladenová Tereza, Cundová Iveta, Holčíková Veronika, Horňáková Petra, Kolářová Michaela, Letochová Karolína


Házená - úspěchy v sezóně 2012/2013

Starší dorostenky- 4. místo v 1. celostátní lize starších dorostenek

Mladší dorostenky- 3. místo ve finále mistrovství republiky

Starší žákyně - mistryně republiky ročník 1998 - Jana Vašulková, Jolana Mizerová, Aneta Jagošová


Házená - úspěchy v sezóně 2011/2012

Mladší dorostenky získaly bronzové medaile na mistrovství ČR

Holčíková Veronika, Krajčová Tereza, Křičková Monika, Kučerová Michaela, Bubláková Lucie, Mladenová Tereza, Cundová Iveta, Horňáková Petra, Kolářová Michaela, Letochová Karolína

Starší dorostenky získaly titul mistra republiky

Kalivodová Eva, Nygrýnová Gabrieela, Blažková Iveta, Wasserrábová Lucie, Vlková Kristýna, Kamenářová Denisa, Kolomazníková Klára, Sedláčková Sylva


Házená sezóna 2010/2011

Mladší dorostenky - 3. místo v repubikovém finále

Starší dorostenky - 4. místo v 1. lize starších dorostenek

Juniorka - 2. místo v 1. lize žen

WHIL-ženy - 3. místo a 3. místo v republikovém finále


Sportovní výsledky žáků sezóna 2009/10 - Házená

Starší žákyně - 1. místo ČR - Blažková, Nygrýnová, Kalivodová, Slováková

Mladší dorostenky - 3.místo ČR - Kamenářová, Večeřová, Kolomazníková, Nygrýnová, Blažková

Starší dorostenky - 4.místo ČR - Stojarová, Vrbová, Boráňová, Kuželová, Sedláčková, Večeřová

Juniorka - 2.místo ČR - Dederlová, Šviráková, Cedidlová, Holubová, Stojarová, Kuželová, Vrbová

Reprezentantky ČR:

roč. 1994 - Kamenářová, Kolomazníková

roč. 1995 - Blažková, Nygrýnová


SEZÓNA 2008/09

Mladší dorostenky 4.místo ČR Stojarová,Vrbová,Boráňová,Kuželová

Starší dorostenky 4. místo ČR Stojarová,Vrbová,Boráňová,Kuželová

Ženy WHIL 5. místo ČR Hradilová,Šviráková,Dederlová,Cedidlová,Holubová,Talašová


SEZÓNA 2007/08

Mladší dorostenky 1.místo ČR Šviráková,Dederlová,Cedidlová,Holubová,Talašová,Stojarová,Vrbová

Starší dorostenky 2. místo ČR Šviráková,Dederlová,Cedidlová,Holubová,Talašová,Stojarová,Vrbová

Ženy WHIL 6. místo ČR Hradilová


SEZÓNA 2006/07

Mladší dorostenky 1.místo ČR Šviráková,Dederlová,Cedidlová,Holubová,Talašová

Starší dorostenky 2. místo ČR Šviráková,Dederlová,Cedidlová,Holubová,Talašová

Ženy WHIL 6. místo ČR Hradilová


SEZÓNA 2005/06

Mladší dorostenky 1.místo Morava Šviráková,Dederlová,Cedidlová, Holubová,Talašová

Starší dorostenky 1. místo ČR Šviráková,Dederlová,Cedidlová, Holubová,Talašová

Ženy WHIL 5. místo ČR Hradilová


SEZÓNA 2004/05

Mladší dorostenky 4.místo Morava Baďurová

Holčíková Veronika, Krajčová Tereza, Křičková Monika, Kučerová Michaela, Bubláková Lucie, Mladenová Tereza, Cundová Iveta, Horňáková Petra, Kolářová Michaela, Letochová Karolína

Starší dorostenky 4. místo ČR Hradilová,Ševčíková, Talašová,Závodníková,Dvorščáková

Ženy WHIL 1. místo ČR Kysučanová,Budayová,Macková,Poznarová


SEZÓNA 2003/04

Mladší dorostenky 3.místo Morava Ševčíková, Talašová,Závodníková,Hradilová

Starší dorostenky 2. místo ČR Poznarová,Macková,Nečasová

Ženy WHIL 3. místo ČR Kysučanová,Budayová,Poznarová


SEZÓNA 2001/02

Mladší dorostenky 3.místo ČR Nečasová, Poznarová, Macková

Starší dorostenky 2. místo ČR ,Svobodová,Šutová,Šnédarová,Matoušková,Synková

Ženy extraliga 2. místo ČR Kysučanová,Budayová


Reprezentantky ČR:

roč. 1983 Kysučanová, Budayová, ME Turecko jun. 8.místo, MS Makedonie jun.

roč. 1984 Matoušková MS makedonie jun.

roč. 1985 Václavíková

roč. 1986 Poznarová,Ondrášová ME Zlín+Olomouc, MS Zlin+Olomouc,ME Rusko

roč. 1989 Hradilová

roč. 1991 Šviráková,Dederlová,Cedidlová,Talašová ME Slovensko,ME Švédsko

roč. 1992 Stojarová, Očadlíková ME Rumunsko