Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

Studentské prezidentské volby 2022

Kdo se stane příštím prezidentem ČR, to je v současné době jedna z nejdiskutovanějších otázek v médiích. Zatím je všechno před námi, takže můžeme jen tipovat. Studenti středních škol ale už mají jasno – a velmi zřetelně, nepotřebovali by druhé kolo!

Ve dnech 12.-13. prosince 2022 pořádala společnost Jeden svět na školách (JSNS) tradiční Studentské volby, které vždy předcházejí volby skutečné a probíhají podle stejných pravidel a s reálnými kandidáty. Jedinou výjimkou je snížení aktivního volebního práva (možnost volit) na 15 let.

Naše škola se do projektu zapojuje pravidelně, tentokrát volby uspořádala Studentská rada v pondělí 12. 12. 2022. Volební účast byla poměrně vysoká – přes 40 % oprávněných voličů. Výsledky tentokrát překvapivě kopírují celostátní volbu všech zapojených škol v ČR: drtivě vyhrála Danuše Nerudová, za ní je Petr Pavel – a s hodně velkým odstupem zbývající kandidáti. Pokud Vás zajímají detaily, v přílohách je najdete jak za GJŠ Zlín (zpracoval Matěj Ševčík), tak za ČR (zdroj JSNS).

A teď ještě uvidíme, jak dopadnou volby skutečné. Studentům – voličům jen připomínám, že tohle bylo „jen jako“, takže bude potřeba zúčastnit se i voleb skutečných!

Přemysl Šil


Přehled výsledků voleb na GJŠ.

 

Studenti mají tedy o budoucím prezidentovi jasno. Uvidíme, jak to vidí skuteční voliči.

Přehled celostátních výsledků.

 

Studenti mají tedy o budoucím prezidentovi jasno. Uvidíme, jak to vidí skuteční voliči.

< zpět