Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

Mladá Evropa debatuje, baví se a navazuje nová přátelství v Kolíně. A my u toho nechybíme!

Co se dělo na konci března v Jeruzalémě na Labi? Studentky našeho gymnázia Katka a Nikola již podruhé přijaly výzvu Evropského parlamentu mládeže vyzkoušet, jak se „dělá“ Evropa. Bez lehce ulítlého teambuildingu by tak dobře nepoznaly vrstevníky z ČR, Slovenska, Ukrajiny, Německa, Polska, Dánska, Velké Británie, Polska a Turecka.

V průběhu pátku a soboty angličtina ovládla chodby a učebny zdejší střední školy, když komise vypracovávaly rezoluce na problematiku občanských svobod, soudního systému, genderové rovnosti, modernizace měst versus uchovávání kulturního dědictví až po úskalí využívání umělé inteligence. (Ruku na srdce, jak jsi na tom s využíváním ChatGPT při domácích úkolech ty? Řečnická otázka????)

Nedělním bouřlivým zasedáním EPM vyvrcholí horečné čtyřdenní úsilí a trochu nervózně očekáváme, zda zrovna naše rezoluce projde hlasováním. A Katka a Nikola to daly! Ještě jedno kafe, pět minut spánku, kde místo dovolí, a kultovní Imagine nám všem tak trochu vhání slzy do očí. Zase tu stojíme v kruhu jako na začátku a cítíme, že s našimi studenty má tento svět naději a doufáme, že se k nám jednoho dne přidáš. Just imagine…Olomouc, November 2023.

Eva Skopalová

Mladá Evropa debatuje

< zpět