Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

Navštívili jsme „Perlu na Dunaji“ – Budapešť

Zájezd nabídla předmětová komise biologie z důvodu návštěvy místní zoologické a botanické zahrady, která je jednou z nejstarších a nejznámějších Evropě.

Zoologická zahrada je unikátní sbírkami plazů a ryb, zajímavostí je i rozhlehlá japonská zahrada a skleníky se vzácnými exotickými rostlinami. Jedná se o zoologickou zahradu, která je zaměřena na záchranné chovné programy, nikoliv komerčního rázu.

Abychom vyhověli i těm, kteří baží po poznání historických památek maďarské metropole, jsme se v odpoledních hodinách přesunuli do historické části města. Zde jsme si prohlédli impozantní budovu maďarského parlamentu, která patří k největším a nejpůsobivějším parlamentním budovám na světě, své úřední místnosti tu mají prezident i ministerský předseda a v reprezentační Kupolové síni parlamentu jsou vystaveny korunovační insignie včetně slavné svatoštěpánské koruny. Studenti měli možnost prohlédnout si i další historické budovy v pešťské části města (např. Baziliku Sv. Štěpána, budovy ministerstev, Akademii věd apod.).

Exkurze byla mezipředmětově zaměřená, biologickou částí byla exkurze v zoologické zahradě a geografická část byla zastoupena prohlídkou hlavního města Maďarska. Studenti tak měli možnost „nasát“ místní atmosféru, ochutnat maďarské speciality, uvědomit si sounáležitost evropských států a taktéž zjistit, že je dobré umět i jiné cizí jazyky než je angličtina.

H. Cholková

Budapešť

< zpět