Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

Popularizace matematiky díky projektu Erasmus+ Gymnázia a JŠ ve Zlíně „Colourful numbers“

Po dobu tří let se snažili žáci a učitelé Gymnázia a JŠ ve Zlíně najít cestu, jak popularizovat matematiku v projektu Erasmus+ „Colourful numbers“. Projekt probíhal ve spolupráci se školami v polské Nove Sarzyně, italském Lancianu, rumunském Otelu Rosu a tureckém Kilisu. I přes všechny komplikace způsobené pandemií Covid-19, válkou na Ukrajině nebo zemětřesením v Turecku se podařilo úspěšně realizovat všechny projektové aktivity.

Na jednotlivých projektových setkáních ve školách zapojených do projektu žáci se svými učiteli absolvovali zajímavý program se zaměřením na matematiku a na poznání dané země. Dále připravili společenské hry zaměřené na matematickou gramotnost. Tyto hry na projektových setkáních i vyzkoušeli v praxi. V rámci projektu také vytvořili prezentace a videa zaměřená na matematické zajímavosti či historii matematiky.

Úkolem učitelů nebyla jen koordinace žáků v jejich aktivitách. Věnovali se také oblasti didaktiky matematiky. V první části projektu porovnali výuku matematiky v jednotlivých zemích, které byly do projektu zapojeny. V další části potom připravovali nové aktivity do hodin matematiky a sdíleli příklady dobré praxe ze svých škol, které prezentovali na jednotlivých projektových setkáních. Toto snažení završila konference v rumunském Otelu Rosu, které se zúčastnili nejen učitelé se zapojených škol, ale i zástupci místní samosprávy, školní inspekce a škol v daném regionu.

Do projektu se z Gymnázia a JŠ ve Zlíně zapojilo celkem 29 žáků a 8 učitelů. Všichni kladně hodnotí možnost zlepšit svou angličtinu, připravovat materiály se zaměřením na matematiku, poznat nové země a navázat nová přátelství.

Veškeré výstupy projektu jsou k dispozici na stránkách projektu na adrese www.colourful-numbers.eu a také na webu školy www.gjszlin.cz, kde lze najít také informace o dalších projektech, do kterých je škola zapojena.

Popularizace matematiky díky projektu Erasmus+ Gymnázia a JŠ ve Zlíně Colourful numbers

< zpět