Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

Kulturně-odborná exkurze O5.A v Praze a Řeži

Ve dnech 6.–7. května 2024 se třída O5.A vydala na exkurzi do Prahy. Hlavním cílem byl Výzkumný ústav pro jadernou energii v Řeži u Prahy, ale stihli jsme i něco z kultury.

Navštívili jsme Werichovu vilu, kde jsme se s Voskovcem a Werichem přenesli do uvolněných předválečných let a následně jsme absolvovali workshop s tematikou „Život v totalitě“ – tuto dobu bychom zpět už nechtěli. Večer bylo na programu představení Divadla v Dlouhé „Cesta dlouhým dnem do noci“ s úžasnými hereckými výkony, téma však tak veselé nebylo – rodina rozbitá díky závislosti jednoho z členů.

Ráno jsme se přesunuli do Řeže. Jedná se o jediný výzkumný ústav pro jadernou energii v ČR. Na všech vstupech byly velmi přísné kontroly, jedná se totiž o prostor nepřístupný běžné veřejnosti.

Třída byla rozdělena na 2 skupiny a každá skupina absolvovala 3 okruhy:

    • mikroskopy a skenery
    • jaderný reaktor v odstávce
    • tepelné komory, kde se pracuje pomocí ručně ovládaných robotů s kontaminovaným materiálem.

Pracovníci jednotlivých sekcí se našim studentům věnovali opravdu pečlivě, vysvětlovali, odpovídali srozumitelně na dotazy, ukazovali praktické věci. Byly to 3 hodiny přísunu informací.

Velké poděkování patří panu Ondřeji Srbovi – ten zodpověděl a vysvětlil vše, na co se studenti zeptali – včetně pracovního uplatnění. Největší úspěch měly tepelné komory, kde si mohli studenti sami zkusit manipulovat s robotickým ramenem, také možnost vidět v reálu jaderný reaktor a operační středisko bylo něco neobvyklého.

Program byl opravdu „našlapaný“, ale svůj cíl snad splnil. Minimálně jsme si uvědomili, kolik neviditelné práce se skrývá za různými objevy, kolik je k tomu potřeba trpělivosti. A také to, jak je to s jadernou energií, v čem všem nám může být prospěšná. Možná se za pár let někdo ze studentů vydá touto cestou.

Kulturně-odborná exkurze O5.A v Praze a Řeži

< zpět